4000 plays: een straf eerste seizoen

4000. Amai. Even in mijn arm knijpen. Nee het is geen droom, de podcast werd al 4000 maal beluisterd. Een mijlpaal!

Het begon allemaal vrij onschuldig toen ik in de zomer van 2018 in New York het plots in mijn hoofd kreeg om Belgische ondernemers in het buitenland te gaan interviewen. Ik kom ze vaak tegen en hun ondernemersverhalen blijven me boeien. Er zijn heel wat straffe Belgen die doen en durven, en dat vaak buiten de Belgische landsgrenzen heen.

12 gasten. 12 straffe verhalen.

Een reeks interviews uitwerken en die omzetten in een podcast waar mensen naar willen blijven luisteren. Dat was de uitdaging. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb het echt wel onderschat. Het is ontzettend veel werk. Je hele podcast valt of staat met de kwaliteit van je gasten. En natuurlijk ook hoe je het als interviewer aanpakt en hoe je de gesprekken indeelt, inkadert en promoot. Maar toch - je mag het nog zo goed verpakken - als het een eentonig en saai boeltje is zal niemand (blijven) luisteren.

Al snel bleek dat er geen gebrek is aan Belgische doeners en durvers. Alleen al in New York heb ik snel een vijftal ondernemers kunnen overtuigen om tijd vrij te maken voor een gesprek. Ondernemers praten graag. En dan zeker als het gaat over hun bedrijf, hun project, hun baby. Gelukkig heb ik in een niet zo ver verleden leren werken met audio tools om zo te lange gesprekken terug te schroeven naar 35 minuten. Een podcast van een half uur lijkt nu eenmaal de ‘best practice’. Dat beweren de podcast guru’s althans.

En het blijkt te kloppen ook want een half uur is ideaal voor wie in de ochtend –of avondspits tijd moet doden op de trein of tijdens het dagelijks bumper-to-bumper ritueel op de E40. En zeg nu zelf, liever naar mij en mijn gasten luisteren dan je te ergeren aan de diep kuchende buurman die ondanks genoeg plek zich toch naast jou komt zetten om zijn stinkend lauw papke op te eten. Kalm blijven en Doeners en Durvers opzetten. Of naar calm.com surfen, helpt ook altijd.

Voor mijn eerste interview trok ik naar het mooie Connecticut voor een babbel met Bernard Francois. Bernard is game ontwikkelaar en oprichter van PreviewLabs. De eerste opname bracht al meteen enkele uitdagingen met zich mee. Gestuntel met opnameapparatuur, een felle wind die de geluidskwaliteit in het gedrang bracht en een vrachtwagenchauffeur die zich duidelijk geen bal aantrok van hoeveel lawaai zijn oude versleten roestbak maakte en zich doodleuk op tien meter van ons tafeltje parkeerde. Great.

Ondanks deze kleine probleempjes liep het eerste gesprek heel erg vlot. Bedankt Bernard om tijd vrij te maken voor mijn podcast experiment. Het eerste interview heeft meteen de toon gezet voor een reeks vlotte, heel persoonlijke interviews in een relax sfeertje. “Het is zoals een gesprek op café tussen pot en pint, heel chill!”, vertelde me een van de eerste luisteraars. Precies wat ik wilde bereiken.

Na mijn eerste interview had ik mijn lesje wel geleerd. Interviews hou je best binnenshuis en de geluidskwaliteit moet gewoon heel goed zijn. Daarom investeerde ik in professioneel opnamemateriaal. Niet goedkoop maar ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.

Wat volgde was een reeks leuke, boeiende en leerrijke gesprekken met onder meer food scientist Jean Van Damme, creatieve duizendpoot Christian Loos, Gentenaar Thibault Van Renne die de wereld afreist met zijn design tapijten, allesdurver Charlotte Gréant die Eerste Minister wil worden en Katline Cauwels die met haar man en kinderen naar de VS trok om er een gloednieuw hoogtechnologisch squashcentrum op te richten.

Na een korte pauze en een streepje welverdiende zon (want de winters in New York zijn bar koud) ging ik rond de kerstperiode weer aan de slag. Mijn zesde gast werd Benoit Reinards die na een lange periode bij Flanders Invest en Trade in NYC een nieuw avontuur begon bij ArcoInfo. Vervolgens ging ik op bezoek bij Klaas Claes, de oprichter van BXL Zoute (Belgisch restaurant in New York City) en gepassioneerd skydiver.

Verder sprak ik met Word Of Mice oprichtster Mariska Kesteloo en Charlotte D’hulst die de 'Shazam of odors' ontwikkelt.

En last but not least ontving ik pionier in modetechnologie Jasna Rokegem die al verschillende keren werd uitgenodigd bij de NASA en DJ Maxim Lany die begin 2019 de wereld veroverde met zijn  nieuwe single 'Renaissance'.

Schoon volk. Heel schoon. Wees daar maar zeker van.

Wat heb ik genoten van het eerste seizoen.

Twaalf formidabele gasten met elk een uniek verhaal die hun druk schema even op pauze hebben gezet om een half uurtje met u en mij te delen en te praten over wie ze zijn, wat ze doen en waarvan ze dromen. Want ook Doeners en Durvers blijven dromen.

Ik heb zelf ook een pak bijgeleerd. Van het vinden en vastleggen van verschillende interessante gasten, tot het voorbereiden van het interview en het creëren van de juiste setting voor een onstpannend en boeiend gesprek. Het koste tijd en energie maar het resultaat mag er echt zijn.

Seizoen één zit er op en de podcast is al meer dan 4000 keer beluisterd. Dat doet plezier. Ik werk nu achter de schermen aan seizoen twee met nieuwe Doeners en Durvers. Spannend!

Stay tuned!

DOENERS EN DURVERS

Mathieu Lanssens interviewt Belgische ondernemers die Doen en Durven, en dit vaak ver buiten de landsgrenzen heen. 

Met de steun van xando

Copyright Mathieu Lanssens 2018-2020 © Alle rechten voorbehouden.

Geef een antwoord