Blog

Nieuws en inzichten.

The job of managent isn’t to control, it’s to build great teams.

04/02/2020

Misschien wel de grootste uitdaging voor elke manager.

Tijden het dagelijkse pendelen tussen Gent en Vilvoorde luister ik al wel eens naar een podcast. Radio1 kan me ook bekoren maar het dagelijks ochtendgezeur over de langverwachte – maar al bijna 8 maanden uitblijvende – nieuwe federale regering… is saaier en vervelender dan de grijze wolkenmassa die in januari boven ons hoofd hangt. Nee liever een podcast met een boeiende ondernemer of misschien een TED Talk van een ervaren professional? Ja dat laatste. Ik luisterde onlangs naar een Talk van Patty McCord, voormalig Chief Talent Officer bij Netflix. Mooie omschrijving voor een HR manager is dat.

En Patty kon mijn aandacht wel vasthouden met haar stelling: “The job of managent isn’t to control, it’s to build great teams“. Voor wie aan het slapen was tijdens de Engelse les: “De rol van management is niet om te controleren, maar om sterke en efficiënte teams te bouwen.”

Prachtig. Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Deze stelling klopt niet alleen, het is misschien wel de grootste uitdaging voor elke manager. Als ik terugkijk op de laatste vijftien jaar in mijn nog jonge carrière heb ik al heel wat gezien en meegemaakt. In grote en kleine bedrijven, in binnen -en buitenland. Het draait altijd rond hetzelfde: vertrouwen.

Vertrouwen in de mensen die je hebt aangesteld om die taak uit te voeren of dat project tot een goed einde te brengen.

Het gaat niet om:

  • Heb je acht uur gewerkt vandaag?
  • Alweer een dag verlof?
  • Heb je de regels gevolgd?
  • Heb je toestemming gevraagd?

Nee dat zijn niet de metrics voor een succesvolle manager en een performant team. Een succesvolle manager bouwt een team en een positieve werksfeer waar vertrouwen en wederzijds respect centraal staan. Het aantal uren, dagen verlof en het opvolgen van klassieke regeltjes zijn geen maatstaven.

Wanneer heb je een succesvol team?

  • Als jouw team fantastische dingen doet
  • Als ze fier zijn over hun geleverde werk
  • Als klanten tevreden zijn

Dàt zijn de metrics die er toe doen. Niet controleren, maar begeleiden, ondersteunen en motiveren. Je moet durven loslaten, delegeren en vooral vertrouwen hebben in jouw team. Daarnaast is het belangrijk een werkplek te creëren waar mensen graag werken èn gewerkt hebben. 

Af en toe verlaat iemand het team. Jammer maar zo gaat dat nu eenmaal. Niemand is getrouwd met zijn werk. People move on. Niemand wil vijf jaar lang hetzelfde werk doen. Een carrière is een ‘journey’ waarin mensen variatie in hun werk willen, waar ze continue kunnen bijleren en groeien in hun rol. Mensen houden om ze te houden heeft geen zin. Niet voor de werknemer en niet voor de werkgever. Als mensen uiteindelijk het team verlaten en aan een nieuw hoofdstuk beginnen, wil je dat ze positief terugkijken op hun tijd in het bedrijf. Dat ze terugkijken op een motiverende en uitdagende werkomgeving met een positieve werksfeer en cultuur. Zo creëer je niet alleen ambassadeurs voor je producten of diensten maar ook voor wie je bent als bedrijf. Betere reclame voor toekomstige medewerkers is er niet.

Ja makkelijk gezegd zo’n positieve werksfeer”, hoor ik je denken. Maar hoe doe je dat? Creëer een sfeer van vertrouwen en wederzijds respect waar medewerkers niet het gevoel hebben dat ze continue gecontroleerd worden. Vergeet die f*cking klok en die 9-to-5 mentaliteit. En laat hen een dag thuis werken als dat helpt. Geef ze vertrouwen. Je hebt ze tenslotte aangeworven met een reden. Is er twijfel, frustratie of een probleem? Communiceer dan op een open en eerlijke manier.

Wees een klankbord voor je team. Een goede manager moet kunnen luisteren en adviseren. Of het nu gaat om problemen op het werk of thuis, als mensen naar jou kunnen komen met elk probleem of elke vraag, dan heb je vertrouwen gecreëerd. Plan elke week een klein half uurtje in met elke medewerker. Tijdens die dertig minuten praat je niet over de planning of de targets, maar over hoe het gaat met hem/haar. Alles ok? Voel je je goed in het team? Thuis ook alles goed? Je hoeft bij dat laatste geen details te weten, maar heel vaak geldt “happy at home, happy at work.”

Geef en gun de mensen de tijd om hun hart te luchten. En dat hoeft niet in een donkere vergaderruimte. Ga even naar buiten en maak er een wandel meeting van. Walk & talk. Niet makkelijk, I know. Maar de tijd en inspanning die je investeert loont echt.Wees niet de brullende coach langs de zijlijn die alles beter lijkt te weten en te kunnen. Speel mee, maak je handen vuil, geef steun en vertrouwen.

Jouw rol als manager is niet om te controleren, maar om een sterk en efficiënt team te bouwen.

Hoe bouw jij aan een sterk team en een positieve werksfeer?

DOENERS EN DURVERS

Mathieu Lanssens interviewt Belgische ondernemers die Doen en Durven, en dit vaak ver buiten de landsgrenzen heen. 

Met de steun van xando

Copyright Mathieu Lanssens 2018-2020 © Alle rechten voorbehouden.

Lees verder

We werken niet te veel, we laden te weinig op

17/05/2019

We werken niet te veel, we laden te weinig op.

Ik las onlangs een interview met Nederlands bedrijfsarts Willem Van Rhenen over het feit dat we eigenlijk te weinig opladen en dat werkstress nog altijd verkeerd wordt benaderd.

Ik neem dagelijks de trein naar Brussel en het valt me op hoeveel mensen er helemaal kapot uitzien… leeg en opgebrand.

Elke dag moe opstaan en geen energie hebben lijkt tegenwoordig normaal te zijn. Dat hoort erbij. Is minder werken dan de oplossing? Nee Sporten? Natuurlijk, maar dat kost ook energie.

Maar wat gééft dan energie? 

Het gaat volgens Van Rhenen om de dingen die ons structureel gelukkig maken. Dat kan je halen uit je privé maar ook uit het werk. Een goede gezondheid, een gevoel van autonomie, een vertrouwensband met je collega’s, mogelijkheden om door te groeien en dingen bij te leren. s’ Ochtends opstaan met het gevoel: ja ik heb er zin in!

En hij heeft gelijk.

We moeten ons meer de vraag stellen “Waarom sta ik elke dag op om 6u? Past dit bij mij? Word ik hier blij van? Geeft mijn werk mij energie?”

Niet makkelijk. Maar het is belangrijk om daar op tijd achter te komen, want eenmaal opgebrand…

Stof tot nadenken.

Wat doe jij om jezelf op te laden? Wat geeft jou energie?

DOENERS EN DURVERS

Mathieu Lanssens interviewt Belgische ondernemers die Doen en Durven, en dit vaak ver buiten de landsgrenzen heen.

Met de steun van xando

Copyright Mathieu Lanssens 2018-2019 © Alle rechten voorbehouden.

Lees verder

4000 plays: een straf eerste seizoen

04/05/2019

4000 plays: een straf eerste seizoen

4000. Amai. Even in mijn arm knijpen. Nee het is geen droom, de podcast werd al 4000 maal beluisterd. Een mijlpaal!

Het begon allemaal vrij onschuldig toen ik in de zomer van 2018 in New York het plots in mijn hoofd kreeg om Belgische ondernemers in het buitenland te gaan interviewen. Ik kom ze vaak tegen en hun ondernemersverhalen blijven me boeien. Er zijn heel wat straffe Belgen die doen en durven, en dat vaak buiten de Belgische landsgrenzen heen.

12 gasten. 12 straffe verhalen.

Een reeks interviews uitwerken en die omzetten in een podcast waar mensen naar willen blijven luisteren. Dat was de uitdaging. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb het echt wel onderschat. Het is ontzettend veel werk. Je hele podcast valt of staat met de kwaliteit van je gasten. En natuurlijk ook hoe je het als interviewer aanpakt en hoe je de gesprekken indeelt, inkadert en promoot. Maar toch – je mag het nog zo goed verpakken – als het een eentonig en saai boeltje is zal niemand (blijven) luisteren.

Al snel bleek dat er geen gebrek is aan Belgische doeners en durvers. Alleen al in New York heb ik snel een vijftal ondernemers kunnen overtuigen om tijd vrij te maken voor een gesprek. Ondernemers praten graag. En dan zeker als het gaat over hun bedrijf, hun project, hun baby. Gelukkig heb ik in een niet zo ver verleden leren werken met audio tools om zo te lange gesprekken terug te schroeven naar 35 minuten. Een podcast van een half uur lijkt nu eenmaal de ‘best practice’. Dat beweren de podcast guru’s althans.

En het blijkt te kloppen ook want een half uur is ideaal voor wie in de ochtend –of avondspits tijd moet doden op de trein of tijdens het dagelijks bumper-to-bumper ritueel op de E40. En zeg nu zelf, liever naar mij en mijn gasten luisteren dan je te ergeren aan de diep kuchende buurman die ondanks genoeg plek zich toch naast jou komt zetten om zijn stinkend lauw papke op te eten. Kalm blijven en Doeners en Durvers opzetten. Of naar calm.com surfen, helpt ook altijd.

Voor mijn eerste interview trok ik naar het mooie Connecticut voor een babbel met Bernard Francois. Bernard is game ontwikkelaar en oprichter van PreviewLabs. De eerste opname bracht al meteen enkele uitdagingen met zich mee. Gestuntel met opnameapparatuur, een felle wind die de geluidskwaliteit in het gedrang bracht en een vrachtwagenchauffeur die zich duidelijk geen bal aantrok van hoeveel lawaai zijn oude versleten roestbak maakte en zich doodleuk op tien meter van ons tafeltje parkeerde. Great.

Ondanks deze kleine probleempjes liep het eerste gesprek heel erg vlot. Bedankt Bernard om tijd vrij te maken voor mijn podcast experiment. Het eerste interview heeft meteen de toon gezet voor een reeks vlotte, heel persoonlijke interviews in een relax sfeertje. “Het is zoals een gesprek op café tussen pot en pint, heel chill!”, vertelde me een van de eerste luisteraars. Precies wat ik wilde bereiken.

Na mijn eerste interview had ik mijn lesje wel geleerd. Interviews hou je best binnenshuis en de geluidskwaliteit moet gewoon heel goed zijn. Daarom investeerde ik in professioneel opnamemateriaal. Niet goedkoop maar ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.

Wat volgde was een reeks leuke, boeiende en leerrijke gesprekken met onder meer food scientist Jean Van Damme, creatieve duizendpoot Christian Loos, Gentenaar Thibault Van Renne die de wereld afreist met zijn design tapijten, allesdurver Charlotte Gréant die Eerste Minister wil worden en Katline Cauwels die met haar man en kinderen naar de VS trok om er een gloednieuw hoogtechnologisch squashcentrum op te richten.

Na een korte pauze en een streepje welverdiende zon (want de winters in New York zijn bar koud) ging ik rond de kerstperiode weer aan de slag. Mijn zesde gast werd Benoit Reinards die na een lange periode bij Flanders Invest en Trade in NYC een nieuw avontuur begon bij ArcoInfo. Vervolgens ging ik op bezoek bij Klaas Claes, de oprichter van BXL Zoute (Belgisch restaurant in New York City) en gepassioneerd skydiver.

Verder sprak ik met Word Of Mice oprichtster Mariska Kesteloo en Charlotte D’hulst die de ‘Shazam of odors’ ontwikkelt.

En last but not least ontving ik pionier in modetechnologie Jasna Rokegem die al verschillende keren werd uitgenodigd bij de NASA en DJ Maxim Lany die begin 2019 de wereld veroverde met zijn  nieuwe single ‘Renaissance’.

Schoon volk. Heel schoon. Wees daar maar zeker van.

Wat heb ik genoten van het eerste seizoen.

Twaalf formidabele gasten met elk een uniek verhaal die hun druk schema even op pauze hebben gezet om een half uurtje met u en mij te delen en te praten over wie ze zijn, wat ze doen en waarvan ze dromen. Want ook Doeners en Durvers blijven dromen.

Ik heb zelf ook een pak bijgeleerd. Van het vinden en vastleggen van verschillende interessante gasten, tot het voorbereiden van het interview en het creëren van de juiste setting voor een onstpannend en boeiend gesprek. Het koste tijd en energie maar het resultaat mag er echt zijn.

Seizoen één zit er op en de podcast is al meer dan 4000 keer beluisterd. Dat doet plezier. Ik werk nu achter de schermen aan seizoen twee met nieuwe Doeners en Durvers. Spannend!

Stay tuned!

DOENERS EN DURVERS

Mathieu Lanssens interviewt Belgische ondernemers die Doen en Durven, en dit vaak ver buiten de landsgrenzen heen. 

Met de steun van xando

Copyright Mathieu Lanssens 2018-2020 © Alle rechten voorbehouden.

Lees verder
DOENERS EN DURVERS

Mathieu Lanssens interviewt Belgische ondernemers die Doen en Durven, en dit vaak ver buiten de landsgrenzen heen. 

Met de steun van xando

Copyright Mathieu Lanssens 2018-2020 © Alle rechten voorbehouden.