Misschien wel de grootste uitdaging voor elke manager.

Tijden het dagelijkse pendelen tussen Gent en Vilvoorde luister ik al wel eens naar een podcast. Radio1 kan me ook bekoren maar het dagelijks ochtendgezeur over de langverwachte - maar al bijna 8 maanden uitblijvende - nieuwe federale regering... is saaier en vervelender dan de grijze wolkenmassa die in januari boven ons hoofd hangt. Nee liever een podcast met een boeiende ondernemer of misschien een TED Talk van een ervaren professional? Ja dat laatste. Ik luisterde onlangs naar een Talk van Patty McCord, voormalig Chief Talent Officer bij Netflix. Mooie omschrijving voor een HR manager is dat.

En Patty kon mijn aandacht wel vasthouden met haar stelling: “The job of managent isn’t to control, it’s to build great teams“. Voor wie aan het slapen was tijdens de Engelse les: “De rol van management is niet om te controleren, maar om sterke en efficiënte teams te bouwen.”

Prachtig. Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Deze stelling klopt niet alleen, het is misschien wel de grootste uitdaging voor elke manager. Als ik terugkijk op de laatste vijftien jaar in mijn nog jonge carrière heb ik al heel wat gezien en meegemaakt. In grote en kleine bedrijven, in binnen -en buitenland. Het draait altijd rond hetzelfde: vertrouwen.

Vertrouwen in de mensen die je hebt aangesteld om die taak uit te voeren of dat project tot een goed einde te brengen.

Het gaat niet om:

  • Heb je acht uur gewerkt vandaag?
  • Alweer een dag verlof?
  • Heb je de regels gevolgd?
  • Heb je toestemming gevraagd?
  • ...

Nee dat zijn niet de metrics voor een succesvolle manager en een performant team. Een succesvolle manager bouwt een team en een positieve werksfeer waar vertrouwen en wederzijds respect centraal staan. Het aantal uren, dagen verlof en het opvolgen van klassieke regeltjes zijn geen maatstaven.

Wanneer heb je een succesvol team?

  • Als jouw team fantastische dingen doet
  • Als ze fier zijn over hun geleverde werk
  • Als klanten tevreden zijn

Dàt zijn de metrics die er toe doen. Niet controleren, maar begeleiden, ondersteunen en motiveren. Je moet durven loslaten, delegeren en vooral vertrouwen hebben in jouw team. Daarnaast is het belangrijk een werkplek te creëren waar mensen graag werken èn gewerkt hebben. 

Af en toe verlaat iemand het team. Jammer maar zo gaat dat nu eenmaal. Niemand is getrouwd met zijn werk. People move on. Niemand wil vijf jaar lang hetzelfde werk doen. Een carrière is een ‘journey’ waarin mensen variatie in hun werk willen, waar ze continue kunnen bijleren en groeien in hun rol. Mensen houden om ze te houden heeft geen zin. Niet voor de werknemer en niet voor de werkgever. Als mensen uiteindelijk het team verlaten en aan een nieuw hoofdstuk beginnen, wil je dat ze positief terugkijken op hun tijd in het bedrijf. Dat ze terugkijken op een motiverende en uitdagende werkomgeving met een positieve werksfeer en cultuur. Zo creëer je niet alleen ambassadeurs voor je producten of diensten maar ook voor wie je bent als bedrijf. Betere reclame voor toekomstige medewerkers is er niet.

Ja makkelijk gezegd zo’n positieve werksfeer”, hoor ik je denken. Maar hoe doe je dat? Creëer een sfeer van vertrouwen en wederzijds respect waar medewerkers niet het gevoel hebben dat ze continue gecontroleerd worden. Vergeet die f*cking klok en die 9-to-5 mentaliteit. En laat hen een dag thuis werken als dat helpt. Geef ze vertrouwen. Je hebt ze tenslotte aangeworven met een reden. Is er twijfel, frustratie of een probleem? Communiceer dan op een open en eerlijke manier.

Wees een klankbord voor je team. Een goede manager moet kunnen luisteren en adviseren. Of het nu gaat om problemen op het werk of thuis, als mensen naar jou kunnen komen met elk probleem of elke vraag, dan heb je vertrouwen gecreëerd. Plan elke week een klein half uurtje in met elke medewerker. Tijdens die dertig minuten praat je niet over de planning of de targets, maar over hoe het gaat met hem/haar. Alles ok? Voel je je goed in het team? Thuis ook alles goed? Je hoeft bij dat laatste geen details te weten, maar heel vaak geldt “happy at home, happy at work.”

Geef en gun de mensen de tijd om hun hart te luchten. En dat hoeft niet in een donkere vergaderruimte. Ga even naar buiten en maak er een wandel meeting van. Walk & talk. Niet makkelijk, I know. Maar de tijd en inspanning die je investeert loont echt.Wees niet de brullende coach langs de zijlijn die alles beter lijkt te weten en te kunnen. Speel mee, maak je handen vuil, geef steun en vertrouwen.

Jouw rol als manager is niet om te controleren, maar om een sterk en efficiënt team te bouwen.

Hoe bouw jij aan een sterk team en een positieve werksfeer?

DOENERS EN DURVERS

Mathieu Lanssens interviewt Belgische ondernemers die Doen en Durven, en dit vaak ver buiten de landsgrenzen heen. 

Met de steun van xando

Copyright Mathieu Lanssens 2018-2020 © Alle rechten voorbehouden.

Geef een reactie